Aktuelt
Biomarint forum drøftet viktige EU-direktiv og uheldig praksis hos Statsforvalter med Klima- og miljøvernministeren
Fra venstre i bildet: Henrik Stenwig (Sjømat Norge), Jørn Prangerød, (Biomarint forum), Geir Ove Ystmark (Sjømat Norge), Tore O. Sandvik (Klima- og miljøminister), Frode Alfheim (Styrke), Christian Justnes og Maria Bjørnsen begge Fellesforbundet.
Biomarint Forum avholdt mandag 11. november et møte med Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik. På agendaen sto flere EU-direktiv og behovet for økt styring med Statsforvalterne.
Norske myndigheter må være til stede i Brussel
Biomarint forum har over tid vært bekymret for at norske myndigheter ikke tidlig nok kobler seg på regelverksarbeid i EU. Resultatet blir at lovverk utformes uten at de er tilpasset norske forhold. Det er særlig utfordrende for sjømatnæringen. I stor grad er næringsmiddelproduksjon for EU naturlig nok synonymt med produksjon av matvarer basert på landbruksprodukter. For sjømatnasjonen Norge kan dette avvikende fokuset få alvorlige følger i regelverksutformingen. For våre næringer knyttet til produksjon av villfisk og akvakultur er det derfor viktig at hensynet til den biomarine næringen kommer godt inn i regelverksutformingen.
Bekymringen deles av organisasjonene både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Biomarint forum, LO forbundene Styrke og Fellesforbundet deltok derfor sammen med Sjømat Norge i møtet. Tidligere i år skrev også LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid et brev til regjeringen hvor de pekte på at norske myndigheter må bli mer aktive i det forberedende arbeidet opp mot EU.
-EU har en forholdsvis begrenset sjømatnæring, og er enda mindre på havbruk. Derfor forventer EU at norske myndigheter aktivt spiller inn når regelverk som berører sjømatnæringen er på bordet, sier Jørn Prangerød som leder Biomarint Forum. Han og forbundsleder i Styrke Frode Alfheim orienterte statsråden om den felles bekymringen.
Industriutslippsdirektivet
På møtet ble implementeringen av Industriutslippsdirektivet løftet opp. Her mener sjømatnæringen at norske myndigheter har vært alt for fraværende i forarbeidene.
-Resultatet er at vi har fått krav som er utformet med bakgrunn i sjømatproduksjon på land med bruk av ferskvann og med utslipp til ferskvann. Sjømatnæringen i Norge bruker saltvann og utslipp til havet, og nå kan kravene bli så strengt fortolket at saltvannet på visse punkter er renere når det går ut av fabrikken enn inn i fabrikkene, sier Henrik Stenwig som er direktør miljø i Sjømat Norge.
Statsforvalterne behandler dispensasjonssøknader og vurderer også hvor rigid norske myndigheter skal følge opp kravene. Delegasjonen ba derfor statsråden om å sikre at det blir lik praksis mellom de ulike statsforvalterne, og at forvaltningspraksisen ikke blir unødig rigid, og heller ikke bidrar til å redusere miljøpåvirkningene, men kun bidrar til høyere kostnader.
Jørn Prangerød minnet også om at vi står ovenfor en vintersesong med store kvotekutt i både hvitfisksektoren og i pelagisk næring. Det gjør at arbeidstakerorganisasjonene Styrke og NNN er ekstra bekymret for måten direktivet følges opp.
Produsentansvarsordning for plast
Miljødirektoratet har nylig lagt ut på høring forslag til en produsentansvarsordning for håndtering av plast. For havbrukets del er det få produsenter og brukere. Sjømat Norge har derfor utarbeidet en ubyråkratisk og enkel ordning som fullt innfrir formålet om å øke gjenvinning plast. Direktoratet har imidlertid foreslått en svært kostbar og administrativt krevende ordning.
-Det er flere hundre millioner kroner i driftskostnader for produsentene av plastholdig utstyr som skiller de to ordningene, sier Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Han oppfordret derfor statsråden til å sikre en reell høringsrunde. Målet må være gjenvinning av plast til lavest mulig kostnad, understreket Ystmark.
Statsforvalterne og havbruksnæringen
Christian Justnes i Fellesforbundet fortalte statsråden at havbruksnæringen nå gjør et stort arbeid med å bedre smittevernet.
-Det er som med Covid. Bedriftene må være varsomme med å dra inn og ut av cohorter, sikre rengjøring av utstyr, og også sørge for at det er avstand mellom anleggene, og at de er smittevernmessig klokt lokalisert. Det kan innebære behov for å flytte enkelte lokaliteter, og at bedrifter utveksler områder seg imellom, fortalt Justnes. Han er bekymret for at lang saksbehandlingstid hos Statsforvalterne generelt skaper problem, men fremhevet særskilt Statsforvalteren i Nordland.
Ystmark fortalte Klima- og miljøministeren om at det tidligere også er avholdt møte med Fiskeri- og havministeren og Forvaltningsministeren om utfordringer med Statsforvalteren i Nordland. Han ønsket at regjeringen må gi klare styringssignal via tildelingsbrevene slik at smittevern blir godt ivaretatt.
Ytterligere informasjon:
Jørn Prangerød, daglig leder Biomarint forum
Mob. 922 33 897 eller jp@biomarintforum.no